Βουβάλι

21 Απριλίου 2020
21 Απριλίου 2020 geogastronomy

Βουβάλι

Το βουβάλι τα τελευταία 20 χρόνια το έμαθε η Ελλάδα από την εκτροφή του στη Λίμνη Κερκίνη. Τα βουβάλια ήταν κυρίως εργατικά ζώα στη γεωργία και με τα χρόνια αντικαταστάθηκαν από τα μηχανοκίνητα τρακτέρς και εξαφανίστηκαν. Ορισμένοι όμως γεωργοί είδαν την περίπτωση εκτροφής βούβαλου ως ευκαιρία για να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. Με αφορμή τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των μοσχαριών, αναπτύχθηκε η κατανάλωση του βουβαλιού. Σιγά σιγά δημιουργήθηκαν κοπάδια και εν τέλει έγινε και η βασική τους εργασία. Πρωτεργάτες σ’ αυτή την προσπάθεια ήταν ο βουβαλοτρόφος, Τριαντάφυλλος Γιαντζίδης και ο κτηνίατρος Γιώργιος Δάνγκος. Η λίμνες είναι ιδανικές και απαραίτητες για την εκτροφή των βουβαλιών.  Συνεπώς δημιουργήθηκαν κοπάδια βουβαλιών στις λίμνες όπως αυτή της Κερκίνης. Ορισμένα βουβάλια υπάρχουν στις Πρέσπες και ορισμένα στη Θεσσαλονίκη (εκβολές Αξιού).

Το βουβάλι είναι ένα φυσικό προϊόν, που δεν αρέσκεται να μένει στο στάβλο, αλλά να περπατάει και να βρίσκεται στο νερό. Ξετρελαίνεται να βρίσκει το ίδιο το ζώο την τροφή του και δεν του αρέσουν οι στάβλοι, ειδικά οι σκεπαστοί. Οι χώρες που καταναλώνουν βουβάλι είναι η Ινδία, η Τουρκία, η Αίγυπτος, το Πακιστάν, η Κίνα, η Μαλαισία, οι Αραβικές Χώρες, η Ιταλία και η Βουλγαρία. Κάθε χώρα έχει τη δικιά του ράτσα βουβαλιού.

Στην Ελλάδα υπάρχει πιστοποιημένος ως Ελληνικός Νεροβούβαλος ως αυτόχθονη φυλή, η οποία είναι κυρίως κρεατοπαραγωγική φυλή. Στην Ιταλία τα βουβάλια έχουν βελτιωθεί έτσι ώστε να είναι γαλακτοπαραγωγικά.

Γαστρονομική άφιξη βαρέων βαρών

Geogastronomy™

Η γεύση του βουβαλιού

Το βουβάλι σαν κρέας μοιάζει αυτό του κυνηγιού. Είναι κόκκινο βαθύ. Βέβαια, εάν είναι ένα νεαρό ζώο, τότε θα χρώμα του κρέατος θα είναι κόκκινο. Το βαθύ κόκκινο οφείλεται στο γεγονός ότι το συγκεκριμένο κρέας έχει 3 φορές παραπάνω σίδηρο από ότι το μοσχαρίσιο κρέας. Το λίπος του είναι σκληρό και λευκό.

Η γεύση του είναι μεστή, δυνατή χωρίς λιπαρότητα στην υφή. Οι ίνες τους είναι σχετικά λεπτές και ελαφρώς σκληρές. Το λίπος του βουβαλιού βρίσκεται κυρίως στις στηθοπλευρές και θυμίζει το λίπος του προβάτου.

Η διατροφική αξία του βουβαλιού

Πλούσιο σε σίδηρο και φώσφορο, χαμηλότερα λιπαρά σε σχέση με το μοσχάρι, υψηλότερη περιεκτικότητα πρωτεΐνης σε σχέση με τα βοοειδή. Επίσης, το βουβαλίσιο γάλα περιέχει περισσότερο λίπος από ότι αυτό των βοοειδών.

Συνταγές με βουβάλι

  • Βουβάλι στη γάστρα με μανέστρα
  • Βουβάλι στη γάστρα με μανιτάρια
  • Βουβάλι στη σούβλα (πλευρές)
  • Βουβάλι φιλέτο με σάλτσα κρασιού και μανιτάρια
  • Βουβάλι μπριζόλα ξηρής ωρίμανσης ψητή
  • Βουβαλόσουπα με λαχανικά
  • Βουβάλι κοκκινιστό με φασολάκια
  • Σουτζουκάκια βουβαλίσια 100% με πουρέ μελιτζάνας
  • Μπιφτέκι 100% βουβαλίσιο σχάρας
Χρήσιμες Πληροφορίες

Παραγωγοί βουβαλιού

Κτηνοτροφικός συνεταιρισμός βουβαλοτρόφων Ελλάδος http://www.greekwaterbuffalo.gr/vouvali/vouvali.html

Οικοτεχνίες κρέατος βουβαλιού και προϊόντων

Θανάσης Κοκκώνας, το χασαπάκι www.toxasapaki.gr

Βασίλης Παπαδόπουλος, Kerkini Farm, http://www.farmakerkinis.gr/page-69.html

Ζέλιος και Δημήτρης Μπόρας https://www.mporas.gr/

Οικογένεια Μπέκα, προϊόντα γάλακτος βουβαλιού http://oikogeneiampeka.gr/

Νίκος , ζυμαρικά από βουβαλίσιο γάλα

Εστιατόρια που προσφέρουν πιάτα με βουβάλι Λίμνης Κερκίνης

Το Νέον, Θεσσαλονίκη

Πέστροφα, Άνω Πορόια

Οικοπεριηγητής, Κερκίνη

Ο Γερμανός, Νεοχώρι Πηλίου (σούβλες και σχάρα βουβάλι)

Santana, Μύκονο