Οι ελληνικές φιάλες αυτού του εκλεκτού ποτού είναι πλέον απαραίτητες σε μια προσωπική ή επαγγελματική κάβα.
Παλαιωμένο τσίπουρο είναι το τσίπουρο που προέρχεται από υψηλής ποιότητας πρώτη ύλη και στη συνέχεια παλαιώνει σε βαρέλια.
Η λέξη τσίπουρο έχει καταχωρηθεί στην Ευρώπη και είναι διαδεδομένη σ’ όλη την Ελλάδα.
Οι αναγνωρισμένες ονομασίες τσίπουρου σε Ευρωπαϊκό επίπεδο από τον Κανονισμό (ΕΚ) 110/2008 είναι οι εξής:
Τσίπουρου – τσικουδιάς (10/10/2017)
Τσίπουρο Μακεδονίας (02/12/2016)
Τσικουδιά Κρήτης (30/12/2016)
Τσίπουρο Θεσσαλίας (27/01/2017)
Τσίπουρο Τυρνάβου (02/02/2017)
Το ελληνικό malt
Χρώμα και αρώματα του παλαιωμένου τσίπουρου
Οι φιάλες όλων των παλαιωμένων τσίπουρων θυμίζουν μπουκάλια αρωμάτων. Είναι διάφανα για να διακρίνεται εσωτερικά το κεχριμπαρένιο χρώμα του. Βάζοντας το σε ένα ποτήρι, διακρίνουμε νότες από διάφορες αποχρώσεις της καραμέλας που είναι στοιχείο της παλαίωσης και στοιχεία του βαρελιού. Το σκουρόχρωμο ύφος το υιοθετεί από το βαρέλι. Τα αρώματα είναι ποικίλα αλλά συγκεκριμένα για κάθε ετικέτα. Το τσίπουρο, το οποίο δεν έχει περάσει από δρύινο βαρέλι, έχει κυρίως φρουτώδη και ανθώδη χαρακτήρα και λιγότερο μπαχαρώδη.
Αρώματα σοκολάτας, μελιού, σύκου, σταφίδας, καπνού και μόκας είναι τα πρωτεύοντα αρώματα του. Στη συνέχεια, τη στιγμή του αγγίγματος με τη γλώσσα, αναδύονται εκλεπτυσμένα αρώματα όπως δαμάσκηνα, γαρύφαλλο, καβουρδισμένα αμύγδαλα, αρώματα καφέ και μοσχοκάρυδο. Με την κατάποση αλλάζει η γευστική διάσταση και περνάμε σε αρώματα φρέσκιας βανίλιας, λευκών λουλουδιών, τζίντζερ, γιασεμί, περγαμόντο, εσπεριδοειδή.
Φυσικά η πρώτη ύλη, το σταφύλι που πρόκειται να γίνει τσίπουρο, κρύβει τα πρωτογενή αρώματα, πριν γίνει η αλκοολική ζύμωση. Τα δευτερογενή αρώματα εγκλωβίζονται κατά την απόσταξη, ενώ τα τριτογενή αρώματα δομούνται στην παλαίωση του βαρελιού. Η ένταση των αρωμάτων σχετίζεται με το χρόνο παλαίωσης, με το κάψιμο του βαρελιού.
Η απόσταξη του τσίπουρου και η παλαίωση
Το κράτος, προστατεύει τους καταναλωτές έχοντας διαμορφώσει αυστηρότατες διαδικασίες απόσταξης και εμπορίου του τσίπουρου. Τα διήμερα αποστακτήρια, τα λεγόμενα «καζάνια», αποστάζουν στέμφυλα και το τελικό προϊόν ονομάζεται βάσει νομοθεσίας «προϊόν απόσταξης μικρού παραγωγού (διημέρου)».
Ως καταναλωτές και επαγγελματίες πρέπει να επιλέγουμε εμφιαλωμένα τσίπουρα. Όσοι παράγουν εμφιαλωμένο παλαιωμένο τσίπουρο έχουν άμβυκες με 3-4 κλάσματα, ώστε να επιτυγχάνουν μια άριστη απόσταξη.
Επίσης η παραγωγή τους είναι λιγοστή διότι η πρώτη ύλη και το αποτέλεσμα της που είναι το τσίπουρο είναι αρίστης ποιότητας. Δεν παλαιώνουν όλα τα τσίπουρα. Οι συστηματικοί παραγωγοί των τσίπουρων, που έχουν άμβυκες με κλάσματα, παράγουν και διακινούν παλαιωμένο τσίπουρο, διότι μόνο οι προσεγμένες παραγωγές (κατά την οινοποίηση και απόσταξη) μπορούν να οδηγηθούν προς παλαίωση.
Food & Tsipouro pairing
επιμένουμε στην Ελληνική οινοποιία
Αποσταγματοποιεία
- Γουμένισσα
Αϊδαρίνης, Χατζηβαρύτης, Μπουτάρης, Τάτσης, (Γεροβασιλείου - Τσακτσαρλή, αγορά του κτήματος Τίτου Ευτυχίδη) - Νάουσα
Μπουτάρη, Θυμιόπουλος, Κόκκινος, Φουντή, Δαλαμάρα, Μελιτζανή, Διαμαντάκου, Vaeni, Χρυσοχόου, Κυρ Γιάννη, Ελίνος, Τσάνταλης, Καρύδα, Κελεσίδη, Argatia, Κελεσίδη, Μαρκοβίτης - Αμύνταιο
Αλφα, Καρανίκα, Κυρ Γιάννη, Βεγορίτης - Ραψάνη
Αφοί Χρυσοχόου, Τσάνταλη, Λιάπη, Ντούγκου, Δημόπουλος
Εστιατόρια και Μπακάλικα που διαθέτουν παλαιωμένα τσίπουρα
Το Νέον, Θεσσαλονίκη
Το Χασαπάκι, Ροδόπολη
Εδώδιμον, Θεσσαλονίκη (Πλατεία Άθωνος)
To παντοπωλείο στο Ρολόι, Κομοτηνή
Ble vine, Θεσσαλονίκη (Αγίας Σοφίας)
Madre, Καλλιθέα Χαλκιδικής
Alo restaurant, Κολωνάκι
Αγορά, Αθήνα
Καλύβα, Παλαιό Άγιο Αθανάσιο